Wet van de sterkste
“Vandaag sterk en succesvol zijn is enkel maar een overwinning van het verleden”
Uit de evolutietheorie ontstond een term die in het Engels ‘survival of the fittest’ wordt genoemd. Dit wordt in het Nederlands soms ongelukkig vertaald als ‘wet van de sterkste’.
De term gaat over de overlevingskansen van een bepaalde soort. Ondanks de nederlandse vertaling, is de overleving van een populatie niet zozeer te wijten aan hoe sterk ze is, maar hoe goed de soort zich kan aanpassen aan een verandering van de omgeving.
Met deze reden is de gorilla aap niet de meest dominante diersoort ter wereld, desondanks ze zo sterk is. En overleven sommige kleinere wezens al veel langer op deze planeet dan de mens.
Het is dit aanpassingsvermogen (en natuurlijk een grote dosis geluk) die het overleven of succes bepaalt. We zouden dit erg kort door de bocht kunnen doortrekken naar onze fitheid en gezondheid. De persoon die meerdere aanpakken kan beheersen en uit kan kiezen aan de hand van de situatie, is meer zelfredzaam op lange termijn.
Iemand die zijn voedingsgewoontes controleert door enkel rekening te houden met het ‘perfecte scenario’ van de eigen bereide Tupperware maaltijden elke dag, zal waarschijnlijk meermaals struikelen over onvoorspelbaarheden of spontaniteiten zoals traktaties op het werk of een gemiste ‘meal prep’. Iemand die zich echter kan aanpassen en flexibel opstellen aan deze nieuwe scenario’s heeft minder de neiging om de controle te verliezen over zijn eetgedrag en is consequenter op lange termijn.
Op het vlak van sporten en bewegen, is de huidige lockdown ook een mooi voorbeeld. Zowel topatleten als recreatieve sporters die heel erg gedreven en gemotiveerd waren voor de lockdown, worstelen nu met hun trainingsplan te volgen of aan te passen wanneer de normale setting veranderd werd. Voor hen is deze lockdown nefast geweest voor hun verdere ontwikkeling, terwijl anderen er in slaagden een manier te vinden om met de beperkte mogelijkheden verder te werken aan hun sportieve ambities.
In een iets bredere context, buiten mijn vakgebied van fitness en gezondheid, denk ik dat we op de vooravond staan van zo’n grote verandering waarbij ons aanpassingsvermogen (persoonlijk en maatschappelijk) zal bepalen hoe de taart wordt verdeeld voor de komende jaren.
Vandaag sterk en succesvol zijn is enkel maar een overwinning van het verleden, en voorspelt weinig of je dit morgen ook nog zal zijn. Wel is de mindset om je flexibel op te stellen, en bereidwillig te zijn om jezelf en je leven in vraag te stellen, één van de tools om in een nieuw scenario jezelf veerkracht te geven en sterker te maken.
Deze mindset is ook een spier die je kan trainen, alleen heeft niet iedereen er ogenblikkelijk de middelen en ‘headspace’ voor. In onze manier van begeleiden spreken we vaak over de cognitieve bandbreedte vergroten of de nodige ruimte creëren. Het is iets waar we erg oplettend voor zijn bij Coaching Collective door te luisteren naar mensen hun verhaal en te werken aan meer structuur en overzicht met aandacht voor duidelijke tijden van werk en rust.
Het sterker worden doorheen de tijd, in alle zinnen van het woord, is voor ons een missie en een nobel doel om naar te streven.