Feestdagen – stoplichtmethode

(Dit is een repost van ons plan van aanpak voor de feestdagen in 2020, we kregen hier toen heel erg veel goeie reacties op. Vandaar dit we dit opnieuw publiceren. Voor de mensen die dit opnieuw lezen, evalueer voor jezelf of je hier dit jaar al beter mee aan de slag kunt!)

Deze week is het weer zo ver: Kerstavond.

Het is doorgaans een startschot voor enkele dagen waar we tijd maken voor familie en vrienden. Vaak is het ook een periode waar er veel en lekker eten wordt bereid om samen van te genieten, en dat de tijd om te sporten en bewegen minder evident is om in te plannen.

Wanneer je aan een fitter lichaam werkt, kunnen deze dagen stressvoller aanvoelen dan ze eigenlijk horen te zijn. Daarom willen we voor diegene die hier nood aan hebben een plan van aanpak helpen opstellen. We doen dit aan de hand van de ‘stoplicht’ methode.

Door dagen te labelen (zowel vooraf als op de dag zelf) kan je flexibeler en ‘stressvrijer’ omgaan wanneer je van je eigen plan moet afwijken. Je bepaalt zelf op voorhand wat elke kleur precies in houdt voor jou, dit verschilt van persoon tot persoon.

 

Wanneer je aan een fitter lichaam werkt, kunnen deze dagen stressvoller aanvoelen dan ze eigenlijk horen te zijn.

 

Groene dagen = hier kan je je normale routine blijven doorlopen: je geplande training, je normale eetpatroon, aantal stappen/activiteit, genoeg water drinken, enz. Ga voluit voor je doelen op deze dagen.

Oranje dagen = deze zijn afwijkend door een gepland feestje ’s avonds of de buren die onverwachts  (buiten) komen aperitieven. De voornaamste zaken uit je plan lukken om uit te voeren, maar sommige zaken lukken niet. Wat moet zeker lukken op deze dagen en wat is onmogelijk? ’s Morgens nog vlug trainen, je haalt je aantal stappen per dag, en op het feestje probeer je de extra calorieën enigszins te beperken door een vooraf bepaalde hoeveelheid alcohol te drinken en onbewust eten (de borrelnootjes) zoveel mogelijk te vermijden.

Rode dagen = hier is je dagelijkse structuur en planning volledig ontregeld. Denk aan een heel Kerstmenu ’s middags die uiteindelijk tot ’s avonds duurt. Wat is op deze dag WEL nog mogelijk? Wat is het absolute minimum dat je nog kan doen? Genoeg drinken tijdens de maaltijden, opletten om trager te eten, borrelhapjes te matigen, focussen op de minder caloriedense zaken tijdens de maaltijd zelf? Het lukt misschien om in de namiddag een wandeling te maken met enkele familieleden?

Het laatste wat hier bij belangrijk is, is aanvaarden dat hier veel zaken niet mogelijk zijn. Hoe plan je morgen? Zie een rode dag als een pauzeknop, want dat is het enkel maar als je telkens nadien terug hervat.

Bepaal vooraf voor jezelf wat de kleurencodes concreet betekenen en de zaken proactief aan te pakken. Als je weet dat morgen sowieso een rode dag wordt, wat kan je vandaag en overmorgen doen om dit zo goed mogelijk voor te bereiden?

Voor iedereen zullen de mogelijkheden om bepaalde zaken uit te voeren verschillen, en het is belangrijk om dit vooral als een ‘leermoment‘ te ervaren. Er komen nog feestdagen en elke periode zal je beter worden om je eigen doelen meer en meer af te stemmen op deze periodes. Hoe verliep Kerstdag ten opzichte van Nieuwjaarsdag? Evalueer: we winnen of we leren bij.

 

” Zie een rode dag als een pauzeknop, want dat is het enkel maar als je telkens nadien terug hervat.”

 

Wees ervan bewust dat je je doelen niet bereikt door enkel 1 week alles goed te doen, en besef dan dat het in de omgekeerde richting ook zo geldt!

1) Knal op GROEN
2) Pas je aan op ORANJE
3) Aanvaard en geniet op ROOD

Geniet van de laatste dagen van dit jaar! En veel sport en wilskracht gewenst in 2022!

Coaching Collective

Enter your content here.